Home
Videos uploaded by user “Seminit Resepi”
Resepi Kek Coklat Berhantu | Seminit Resepi
 
01:25
Download aplikasi Seminit Resepi di handphone anda Android http://bit.ly/AppSeminitResepi iPhone/iOS http://bit.ly/iosSeminitResepi Link resepi https://seminitresepi.com/resepi/kek-coklat-berhantu/ Resepi Kek Coklat Berhantu Resepi Kek Coklat Berhantu ini memang sangat berhantu.. sedap gila.. sekali suap mesti nak suap lagi dan lagi.. Penaja Kek Coklat Berhantu Lazz Susu Kambing telah menaja Kek Coklat Berhantu pada kali ini, anda boleh intai website mereka di http://lazzsusukambing.com. lazz-iklan Bahan-bahan Bahan kek A 1 cawan susu segar 1 cawan minyak jagung 1/2 cawan susu pekat 1 cawan serbuk koko 1 cawan gula kastor 2 biji telur Bahan kek B 1 cawan tepung kek 1 tbsp baking powder Bahan krim 250 gram krim cheese 500 gram whipping cream 4 tbsn susu pekat Bahan curahan coklat 100 gram dark choc 100 gram whipping cream 1 tspn nutella 1 tspn glucose Cara Membuat Langkah 1 Masakkan bahan A hingga suam dan tidak berketul, kemudian masukkan bahan B. Kacau sebati Langkah 2 Masukkan adunan ke dalam bekas aliminium foil dan kukus selama 25-30 minit. Langkah 3 Untuk membuat krim, pukul creamcheese bersama susu pekat hingga sebati. Kemudian masukkan whipping cream. Pukul hingga kembang. Langkah 4 Untuk membuat curahan coklat, satukan semua bahan dan cairkan menggunakan kaedah double boiler. Sedia digunakan. Langkah 5 Kek tadi hendaklah dipotong kepada 2 lapisan. Kemudian lapiskan kek dan krim. Langkah 6 Untuk lapisan atas sekali, curahkan coklat. Sejukkan dan sedia dihidang
Views: 426523 Seminit Resepi
Resepi Durian Crepe | Seminit Resepi
 
01:18
Resepi Durian Crepe http://seminitresepi.com/resepi/durian-crepe/ Resepi Durian Crepe ini diminati oleh semua krew kami. Memang sekejap sahaja habis satu tray. Anda perlu cuba lagi-lagi kalau sedang musim durian. Penaja Durian Crepe Lazz Susu Kambing telah menaja Resepi Durian Crepe pada kali ini, anda boleh intai website mereka di http://lazzsusukambing.com. Bahan-bahan Bahan Crepe 5 tbsp tepung gandum 1 tbsp tepung ubi kayu 1 tbsp tepung ubi kentang 1 tbsp tepung jagung 1 tbsp kastad 2 tbsp gula aising 210 ml air 3/4 cawan susu segar 1 biji telur 2 tbsp minyak mazola Ssecubit garam Esen vanila Pewarna kuning (optional) Inti Durian -1 cwn susu segar -1 sudu kastad -1 sudu gila -isi durian secukupnya Whipped Cream 1 cup whipped cream Cara Membuat Langkah 1 Masukkan air, telur, minyak, esen vanila, susu segar, dan pewarna kedalam bekas. Kacau sebati. Langkah 2 Ayakkan semua tepung kedalam bekas dan kacau hingga tiada ketulan. Tapis adunan supaya adunan menjadi licin. Langkah 3 Masak adunan diatas ‘non-stick pan’ dan ketepikan. Langkah 4 Satukan susu segar, kastad dan gula kedalam kuali. Kacau dengan api sederhana. Bila sudah pekat, masukkan isi durian dan kacau rata. Langkah 5 Pukul whipped cream hingga kental. Pastikan whipped cream dalam keadaan sejuk. Langkah 6 Bentangkan 1 keping creap, dan picit kan sedikit whipped cream di tengah-tengah. Lapiskan dengan inti durian dan balut menjadi bantal. Sejukkan dan sedia dihidang.
Views: 168480 Seminit Resepi
Resepi Nona Manis untuk juadah Ramadan
 
01:33
Download aplikasi Seminit Resepi di handphone anda Android http://bit.ly/AppSeminitResepi iPhone/iOS http://bit.ly/iosSeminitResepi Resepi nona manis Bahan A 1/2 cwn gula 1 cwn tepung gandum 1 cwn santan 1 biji telur Bahan B 1/2 cwn santan 1/2 cwn air Pandan emulco Sedikit pewarna hijau 1/4 cwn tepung jagung Bahan C 1 cwn santan 1 tbsp tepung gandum 1/2 tspn garam Cara-cara Pukul telur dengan gula hingga sedikit kembang. Masukkan tepung berselang-seli dengan santan. Ulang hingga habis. Ketepikan sebentar. Satukan kesemua bahan B kedalam periuk, dan masak hingga berkilat. Kemudian, satukan bahan A ke dalam bahan B. Kacau rata Dalam periuk lain, satukan kesemua bahan C dan masak hingga pekat. Ambil acuan lompang, dan sapukan dengan minyak. Paipkan adunan hijau 3/4 bekas. Ulang hingga habis. Paipkan pula adunan putih di tengah-tengah supaya menjadi bulat. Kukus selama 15minit. Pastikan kuih sejuk dahulu, kemudian keluarkan kuih dari acuan. Sedia dihidang Tips dari M&S Santan: • Pilihlah santan yang beraroma harum dan segar • Dengan kepekatan sederhana, janganlah likat seperti susu pekat • Ia seharusnya berwarna putih krim Website : http://seminitresepi.com
Views: 304249 Seminit Resepi
Resepi Hokkaido Chiffon Cake | Seminit Resepi
 
01:18
Resepi Hokkaido Chiffon Cake https://seminitresepi.com/resepi/hokkaido-chiffon-cake/ Resepi Hokkaido Chiffon Cake ini sangat mudah dan enak dimakan bersama seisi keluarga. Penaja Resepi Hokkaido Chiffon Cake Lazz Susu Kambing telah menaja Hokkaido Chiffon Cake pada kali ini, anda boleh intai website mereka di http://lazzsusukambing.com. Bahan-bahan Bahan A 3 biji kuning telur 20 gram gula kastor 40 ml minyak jagung 40 ml susu segar 60 gram tepung kek Bahan B 3 biji putih telur 40 gram gula kastor Bahan kastad 200 ml susu segar 1 1/2 tbsp kastad 3 tbsp gula kastor Bahan whipped cream 1 cawan whipping cream 2 sudu gula aising Cara Membuat Langkah 1 Pukul kuning telur dan gula sehingga kembang, masukkan minyak dan susu. Kacau sehingga rata Langkah 2 Ayakkan tepung dan masukkan ke dalam adunan. Kacau rata dan letak tepi (A) Langkah 3 Pukul putih telur sehingga kembang, kemudian masukkan gula dan pukul lagi sehingga kental (B) Langkah 4 Satukan B ke dalam A secara berperingkat. Kacau secara perlahan menggunakan spatula. Langkah 5 Masukkan adunan ke dalam cawan kertas dan bakar suhu 140 selama 25-30 min. Bergantung kepada oven masing2. Langkah 6 Satukan semua bahan dan masak sehingga kental dan berkilat. Sejukkan. Langkah 7 Pukul whipping cream bersama gula sehingga kental. Langkah 8 Satukan whipping cream dan adunan kastad Langkah 9 Lubangkan tengah2 cup cake yg telah siap dibakar lalu picitkan cream sehingga penuh. Simpan dalam peti sejuk. Sedia dihidang
Views: 142720 Seminit Resepi
Resepi Blueberry Cheese Tart
 
01:18
Resepi Blueberry Cheese Tart http://seminitresepi.com/resepi/blueberry-cheese-tart/ Resepi Blueberry Cheese Tart ini kami sediakan kerana terlalu banyak permintaan dari followers Seminit Resepi. Yang pasti ianya sedap. Cuba tau. Penaja Blueberry Cheese Tart Lazz Susu Kambing telah menaja Resepi Blueberry Cheese Tart pada kali ini, anda boleh intai website mereka di http://lazzsusukambing.com Bahan-bahan Tart Shell 125 gram butter 50 gram gula aising 1biji kuning telur 250 gram tepung gandum 1tspn esen vanila Pewarna makanan Cream Cheese 250 gram cream cheese 60 gram gula kastor 1biji kuning telur Esen vanila 1 tbsl butter Perasa Blueberry Jem Cara Membuat Langkah 1 Kacau butter dan gula aising hingga sebati. Butter hendaklah mencapai suhu bilik dan DILARANG kacau hingga kembang. Langkah 2 Masukkan kuning telur, esen vanila dan pewarna. Kacau sebati. Langkah 3 Masukkan tepung dan uli hingga menjadi doh yg lembut. Langkah 4 Masukkan doh ke dalam acuan tart dan bakar 125 selama 20 minit. Langkah 5 Pada bekas lain, satukan cream cheese dan gula ke dalam bekas lalu pukul sehingga kembang. Cream cheese DILARANG mencapai pada suhu bilik. Langkah 6 Masukkan kuning telur, butter dan esen vanila. Pukul hingga kembang. Langkah 7 Paipkan sedikit blueberry jem ke dalam tart shell dan penuhkan dengan cream cheese. Corakkan atas cream cheese dan bakar 120 selama 15 min. Sedia dihidang.
Views: 329394 Seminit Resepi
Resepi Bomboloni Gedik
 
03:07
Resepi : Bomboloni == Bahan-bahan == 280 gram tepung gandum 140 gram susu segar 6 gram yis kering 25 gram butter 20 gram gula 1 biji telur sedikit garam 1/2 tspn bread improver nutella == Cara-cara == Satukan susu segar yang suam dengan yis aktif. Biar kan 5 min atau hingga ia berbuih. Dalam mangkuk bersih, satukan tepung, butter, garam, dan juga bread improver. Gaul hingga menjadi kasar. Masukkan air yis dan telur kedalam adunan tepung. Uli seketika kemudian perapkan hingga ianya membesar 2 kali ganda. Apabila adunan sudah membesar, tumbukkan adunan dan bentukkan bulat-bulat. Perap lagi 15 min. Goreng donut menggunakan minyak yang banyak dan pastikan minyak tidak terlalu panas, tidak juga terlalu suam. Apabila donut sudah sedikit suam, gaul kan dengan gula. Ambil lidi, tebukkan tengah-tengah donut, dan paipkan dengan nutella atau pun apa sahaja inti yang anda suka. Sedia dihidang. == Download aplikasi Seminit Resepi di handphone anda Android http://bit.ly/AppSeminitResepi iPhone/iOS http://bit.ly/iosSeminitResepi Website : http://seminitresepi.com #seminitresepi
Views: 35207 Seminit Resepi
Resepi Mini Pavlova
 
01:19
Resepi Mini Pavlova https://seminitresepi.com/resepi/mini-pavlova/ Resepi Mini Pavlova ini sangat mudah dan enak dimakan bersama buah-buahan masam. Penaja Mini Pavlova Cake Lazz Susu Kambing telah menaja Pavlova pada kali ini, anda boleh intai website mereka di http://lazzsusukambing.com. Bahan-bahan Bahan-bahan maringue 6 biji putih telur 300 gram gula kastor 1 1/2 tbsp tepung jagung 1 1/2 tbsp cuka Esen vanila Bahan-bahan topping 2 cawan whipped cream 5 tbsp gula aising 3 sudu horliks Cara Membuat Langkah 1 Pukul putih telur hingga bertanduk, kemudian masukkan gula sedikit demi sedikit Langkah 2 Masukkan tepung jagung, cuka dan esen vanila. Pukul hingga sebati Langkah 3 Paipkan di atas parchment paper dan bakar 135 selama 1 jam 45 min Langkah 4 Pukul whipped cream, gula dan horliks hingga kembang Langkah 5 Paipkan cream di atas pavlova dan hiaskan dengan serbuk koko dan buah-buahan.
Views: 82827 Seminit Resepi
Resepi Pancake Gebu | Seminit Resepi
 
01:19
Resepi Pancake Gebu https://seminitresepi.com/resepi/pancake-gebu/ Resepi Pancake Gebu ini antara kek yang sangat mudah dibuat untuk dijadikan sarapan pagi. Penaja Pancake Gebu Lazz Susu Kambing telah menaja Pancake Gebu pada kali ini, anda boleh intai website mereka di http://lazzsusukambing.com. lazz-iklan Bahan-bahan Bahan-bahan 1 1/2 cawan tepung 2 tbspn baking powder 1 biji telur 1 1/4 cawan susu 1/4 cawan butter cair Sedikit garam Esen vanila Cara Membuat Langkah 1 Cara-cara Langkah 2 Didalam mangkuk, satukan telur, susu, esen vanila dan butter yang telah dicairkan Langkah 3 Ayakkan bahan kering dan satukan dengan adunan susu. Langkah 4 Kacau rata dan masak diatas non-stick pan yang telah dipanaskan. Langkah 5 Sedia dihidang bersama madu atau nutella
Views: 74485 Seminit Resepi
Resepi Macaron | Seminit Resepi
 
01:25
Download aplikasi Seminit Resepi di handphone anda Android http://bit.ly/AppSeminitResepi iPhone/iOS http://bit.ly/iosSeminitResepi Resepi Macaron ini merupakan manisan yang berasal dari Francis, ianya senang senang dibuat… siapa ingin merasa, bolehlah cubanya sendiri Penaja Macaron Lazz Susu Kambing telah menaja Macaron pada kali ini, anda boleh intai website mereka di http://lazzsusukambing.com. lazz-iklan Bahan-bahan Bahan-bahan 71 gram serbuk badam 117 gram gula aising 53 gram gula kastor 2 biji putih telur 1/2 tspn koko Cara Membuat Langkah 1 Kisar halus serbuk badam dan gula asing. Kemudian tapiskan bersama serbuk koko. Langkah 2 Pukul putih telur dan gula hingga kental. Langkah 3 Masukkan bahan kering ke dalam putih telur tadi. Kacau secara kaup balik Langkah 4 Paipkan adunan secara membulat di atas loyang. Langkah 5 Bakar pada suhu 150 selama 15 minit. Adunan tidak perlu dikeringkan Langkah 6 Apabila macaron sudah masak, biarkan hingga sejuk Langkah 7 Paipkan chocolate ganache di tengah macaron. Sedia dihidang. Selamat mencuba
Views: 37151 Seminit Resepi
Resepi Chocolate Brulee Cake | Seminit Resepi
 
01:25
Resepi Choc Brulee Cake Download aplikasi Seminit Resepi di handphone anda Android http://bit.ly/AppSeminitResepi iPhone/iOS http://bit.ly/iosSeminitResepi Resepi Choc Brulee Cake ini memang sangat manis, walaupon manis.. sekali suap tak puas.. so sediakan lah air mineral banyak-banyak ya.. Penaja Choc Brulee Cake Lazz Susu Kambing telah menaja Choc Brulee Cake pada kali ini, anda boleh intai website mereka di http://lazzsusukambing.com. lazz-iklan Bahan-bahan Bahan Kek moist 1/2 cawan susu cair 1/2 cawan minyak jagung 1/4 cawan susu pekat 1/2 cawan serbuk koko 1/2 cawan gula kastor 1 biji telur 1/2 cawan tepung kek 1 tspn baking powder Bahan Creme Brulee 1 1/2 cawan whipping cream 3 tbsp susu pekat 3 biji kuning telur 50 gram cream cheese Bahan Choc mouse 50 gram dark choc 200 gram whipping cream 1 tspn mocha emulco Bahan Choc Ganache 50 gram dark choc 50 gram whipping cream Cara Membuat Langkah 1 Untuk membuat kek moist, satukan kesemua bahan melainkan telur, tepung kek dan baking powder. Langkah 2 Apabila adunan sudah sedikit panas, masukkan telur yang telah dikocak terlebih dahulu. Kcau rata. Langkah 3 Masukkan adunan tepung dan kacau rata. Masukkan ke dalam loyang dan bakar menggunakan kaedah ‘steam-bath’ selama 30 minit dan suhu 160 Langkah 4 Untuk membuat creme brulee, panas kan kesemua bahan kecuali kuning telur. Pukul kuning telur di dalam bekas yang lain, dan masukkan adunan susu suam sedikit demi sedikit. Langkah 5 Lapiskan adunan brulee di atas adunan kek coklat moist tadi. Sambung bakar lagi 30 minit. Langkah 6 Untuk membuat choc mouse, cairkan coklat menggunakan microwave dan pukul whipping cream hingga kembang. Masukkan choc yang sudah cair dan mocha emulco ke dalam whipping cream. Langkah 7 Lapiskan choc mouse ke atas kek yang sudah disejukkan. Dan lapiskan atas sekali denga choc ganache. Sejukkan dan sedia dihidang
Views: 58101 Seminit Resepi
Biskut ni budak suka! Cik Ain bagi nama Nute Bam Bam
 
01:44
Kami tak tahu nak bagi nama apa biskut ni sebab Cik Ain yang buat tanpa rujuk mana-mana. Jadi balun je letak nama Nute Bam Bam.. Budak-budak memang suka.. Download aplikasi Seminit Resepi di handphone anda Android http://bit.ly/AppSeminitResepi iPhone/iOS http://bit.ly/iosSeminitResepi Bahan-bahan 200 gram tepung gandum 125 gram butter 1 tspn tepung jagung 1 tspn baking powder 1 biji telur 40 gram gula perang Esen vanila Garam Badam cincang Nutella Cara-cara Pukul telur dan butter hingga lembut. Kemudian masukkan gula perang. Pukul hingga separa kembang. Masukkan esen vanila dan sedikit garam. Kacau rata. Kemudian masukkan tepung gandum, tepung jagung dan baking powder. Uli sebati. Bulat2 kan doh supaya menjadi seperti pod, dan gelekkan ke dalam badam cincang. (Sila refer video) Apabila siap kesemua doh, boleh paipkan nutella ke atas doh tadi. Bakar suhu 145 selama 15 minit. Sedia dihidang semasa menyambut lebaran. Selamat mencuba Website : http://seminitresepi.com
Views: 41096 Seminit Resepi
Resepi Popiah Cendawan Cheese | Seminit Resepi
 
01:25
Resepi Popiah Cendawan Cheese Dapatkan resepi penuh di aplikasi Seminit Resepi http://bit.ly/AppSeminitResepi Resepi Popiah Cendawan Cheese ini kalau dihidang bersama minum petang.. perrghh.. sangat menyelerakan Penaja Popiah Cendawan Cheese Lazz Susu Kambing telah menaja Popiah Cendawan Cheese pada kali ini, anda boleh intai website mereka di http://lazzsusukambing.com. lazz-iklan Bahan-bahan Bahan inti 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 3 batang sosej 7 ketul cendawan butang 1 cawan isi ayam 1 batang karot 1 tin sup cendawan champbells Air secukupnya 1 sk lada hitam Cheesedale Cara Membuat Langkah 1 Tumis bawang yang dipotong dadu hingga layu. Langkah 2 Masukkan isi ayam yang dipotong kecil. Tumis hingga masak Langkah 3 Masukkan karot, cendawan butang dan sosej yanh telah dipotong Langkah 4 Apabila kesemua sudah layu, masukkan 1 tin sup cendawan chambells dan sedikit air. Langkah 5 Apabila sudah masak, sejukkan. Balut menggunakan kulit popiah. Langkah 6 Goreng popiah menggunakan minyak panas. Sedia dihidang
Views: 81228 Seminit Resepi
Resepi Tat Telur Portugis | Seminit Resepi
 
01:18
Resepi Tat Telur Portugis http://seminitresepi.com/resepi/tat-telur-portugis/ Resepi Tat Telur Portugis ini agak leceh sikit untuk membuatnya tetapi dia punya rasa.. mesti tak cukup.. Penaja Pizza Gebu Lazz Susu Kambing telah menaja Resepi Tat Telur Portugis pada kali ini, anda boleh intai website mereka di http://lazzsusukambing.com. Bahan-bahan Bahan Untuk Pastri 150 gram tepung gandum 90 ml susu segar Secubit garam 125 gram butter Bahan Untuk Filling 250 ml susu segar 50 ml heavy cream 2 biji kuning telur 1 tbsp tepung jagung 40 gram gula Sedikit esen vanila Cara Membuat Langkah 1 Masukkan butter ke dalam plastik dan bentukkan menjadi butter sheet. Simpan dalam peti sejuk selama 15 minit Langkah 2 Satukan tepung, susu dan garam kedalam bekas lalu gaul sebati (doh pastri). Simpan dalam peti sejuk 15 minit Langkah 3 Satukan kesemua bahan filling ke dalam souce pan, dan masak dengan api perlahan sehingga adunan pekat. Langkah 4 Uli doh pastri yang disejukkan dan leperkan sehingga muat untuk balut butter sheet. Balut butter sheet dengan doh pastri dan simpan dalam peti sejuk 30 minit. Langkah 5 Giling doh dan lipatkan kepada 4 bahagian seperti buku. Simpan dalam peti sejuk selama 30 minit. Ulang proses sebanyak 3 ke 4 kali. Langkah 6 Giling doh pastri dan gulungkan, lalu potong kepada 14 bahagian. Leperkan 1 per 1 doh yang dipotong, dan masukkan ke dalam loyang cupcake. Langkah 7 Tuangkan filling dan bakar 150°C selama 25 minit. Sedia dihidang.
Views: 97903 Seminit Resepi
Resepi Cream Puff Puding | Seminit Resepi
 
01:19
Resepi Cream Puff Puding Link penuh resepi di https://seminitresepi.com/resepi/cream-puff-puding/ Resepi Cream Puff Puding ini sangat sedap dan ianya sangat mudah untuk disediakan. Penaja Cream Puff Puding Lazz Susu Kambing telah menaja Resepi Cream Puff Puding pada kali ini, anda boleh intai website mereka di http://lazzsusukambing.com. lazz-iklan Bahan-bahan Bahan cream puff 50 ml air 50 ml susu segar 40 g unsalted butter 1/2 cawan tepung gandum 2 biji telur Bahan puding 200 ml susu segar 3 tbsp kastad 1/2 cwn whipped cream Cara Membuat Langkah 1 Panaskan air, susu segar dan butter hingga butter cair. Langkah 2 Masukkan tepung dan masak seketika. Langkah 3 Bila doh da sejuk, masukkan telur sebiji dan kacau. Ulang sampai habis. Langkah 4 Masukkan doh ke dalam piping bag dan picit bentuk membulat ke atas loyang. Langkah 5 Bakar suhu 180 selama 25 min mengikut oven masing-masing Langkah 6 Satukan susu segar dan tepung kastad kedalam bekas. Langkah 7 Masak menggunakan kaedah double boiler. Langkah 8 Pukul whipped cream hingga kembang dan satukan dengan adunan kastad. Sejukkan. Langkah 9 Picit cream kedalam cream puff dan letakkan potongan strawberi. Sedia dihidang
Views: 60069 Seminit Resepi
Resepi Chocolate Stick | Seminit Resepi
 
01:19
Resepi Chocolate Stick http://seminitresepi.com/resepi/chocolate-stick/ Resepi Chocolate Stick ini tidak sukar dan sedap. Anda perlu pastikan minyak betul-betul panas semasa menggoreng kulit popia. Penaja Resepi Chocolate Stick Lazz Susu Kambing telah menaja Resepi Chocolate Stick pada kali ini, anda boleh intai website mereka di http://lazzsusukambing.com Bahan-bahan 25 keping kulit popia 250g badam cincang 200g serbuk roti 1 cawan coklat masakan 1 1/2 minyak masak Cara Membuat Langkah 1 Sangaikan badam cincang. Langkah 2 Kulit popia dipotong 3 dan digulung. Goreng semua kulit popia yang digulung hingga keperang-perangan. Langkah 3 Cairkan coklat menggunakan kaedah double boiler. Langkah 4 Gaul badam cincang tadi bersama serbuk roti. Langkah 5 Celupkan kulit popia yang telah digoreng ke dalam coklat dan gaulkan dengan campuran badam dan serbuk roti. Sedia dihidang.
Views: 330659 Seminit Resepi
Resepi Cheesekut | Seminit Resepi
 
01:18
Resepi Cheesekut Resepi Cheesekut ini memang sedap dimakan kalau ada orang yang buatkan untuk kita xD Penaja Cheesekut Lazz Susu Kambing telah menaja Cheesekut pada kali ini, anda boleh intai website mereka di http://lazzsusukambing.com. Bahan-bahan Bahan-2 1 paket biskut lemak 250 gram creamcheese 1/2tin susu pekat 1 cawan whipping cream 1 cawan susu segar Nestum Serbuk koko Cara Membuat Langkah 1 Satukan cream cheese, susu dan whipping cream ke dalam bekas, dan putar hingga kembang. Langkah 2 Celupkan biskut ke dalam susu segar dan susun kedalam bekas. Langkah 3 Lapiskan biskut dengan creamcheese tadi. Langkah 4 Taburkan nestum dan serbuk koko. Ulang sehingga habis. Langkah 5 Sejukkan sekurang-kurangnya 2jam. Sedia dihidang
Views: 69047 Seminit Resepi
Resepi Biskut Lidah Kucing | Seminit Resepi
 
01:21
Resepi Biskut Lidah Kucing http://seminitresepi.com/resepi/biskut-lidah-kucing/ Resepi Biskut Lidah Kucing adalah antara biskut paling popular semasa musim perayaan. Mudah untuk dibuat dan rasa layann. Mesti cuba buat. Penaja Biskut Lidah Kucing Lazz Susu Kambing telah menaja Resepi Biskut Lidah Kucing pada kali ini, anda boleh intai website mereka di http://lazzsusukambing.com Bahan-bahan 250 gram butter 200 gram tepung gandum 50 gram tepung jagung 160 gram gula kastor 3 biji putih telur 1/4 sudu emplex Esen vanila Pewarna makanan Cara Membuat Langkah 1 Ayak tepung jagung, tepung gandum dan emplex. Langkah 2 Pada bekas lain, pukul butter dan gula sehingga kembang kemudian masukkan putih telur sedikit demi sedikit. Langkah 3 Masukkan tepung yang diayak sedikit demi sedikit dan gaul. Langkah 4 Bahagikan adunan mengikut jumlah warna yang anda inginkan dan gaul setiap adunan dengan pewarna. Langkah 5 Masukkan adunan ke dalam piping bag dan picitkan ke pada loyang. Rujuk video. Langkah 6 Bakar pada suhu 150°C selamat 20 minit. Sedia dihidang.
Views: 428978 Seminit Resepi
Resepi Kek Tapak Kuda | Seminit Resepi
 
01:25
Resepi Kek Tapak Kuda Download aplikasi Seminit Resepi di handphone anda Android http://bit.ly/AppSeminitResepi iPhone/iOS http://bit.ly/iosSeminitResepi Resepi Kek Tapak Kuda ini memang sangat terkenal di Brunei… siapa yang teringin nak merasa.. boleh lah cuba buat sendiri ya Penaja Kek Tapak Kuda Lazz Susu Kambing telah menaja Kek Tapak Kuda pada kali ini, anda boleh intai website mereka di http://lazzsusukambing.com. lazz-iklan Bahan-bahan Bahan-bahan 3 biji telur 3 kuning telur 108 gram gula 66 gram tepung kek 1 tspn susu lazz 81 gram butter cair 1 tspn ovellete 1 tspn baking powder Asen vanila 1 tspn choc emulco Nutella secukupnya Cara Membuat Langkah 1 Pukul telur, gula dan ovellete hingga separuh kembang. Kemudian masukkan bahan kering. Langkah 2 Apabila adunan sudah kembang, masukkan asen vanila dan butter yg telaj dicairkan. Kacau secara kaup balik. Langkah 3 Asingkan 1 mangkuk adunan dan masukkan choc emulco. Ini untuk adunan chocolate. Langkah 4 Lapik loyang 10 inci dengan parchment paper, dan tuangkan adunan choc. Langkah 5 Untuk lapisan adunan putih, digalakkan menggunakan piping bag supaya kek tidak berombak. Penuh kan loyang dengan adunan putih Langkah 6 Bakar kek selama 25 minit dan suhu 140°c – Potong kek kepada 2 bahagian, dan sapukan dengan nutella. Lipat kek kepada dua. Sejukkan dan sedia dihidang
Views: 26379 Seminit Resepi
Resepi Kek Gula Hangus | Seminit Resepi
 
01:25
Resepi Kek Gula Hangus Download aplikasi Seminit Resepi di handphone anda Android http://bit.ly/AppSeminitResepi iPhone/iOS http://bit.ly/iosSeminitResepi Resepi Kek Gula Hangus ini sangat senang untuk dibuat dan sangat sesuai dihidangkan bersama minum petang Penaja Kek Gula Hangus Lazz Susu Kambing telah menaja Kek Gula Hangus pada kali ini, anda boleh intai website mereka di http://lazzsusukambing.com. Bahan-bahan Bahan A 1 1/2 cawan gula 1 cawan air panas 125 gram butter Bahan B 1 cawan tepung gandum 1 sk soda bikarbonat 1 cawan susu cair 4 biji telur Cara Membuat Langkah 1 Masakkan gula hingga menjadi guka hangus. Masukkan air dan butter. Ketepikan seketika Langkah 2 Dalam bekas lain, satukan telur dan susu. Kacau rata Langkah 3 Masukkan tepung dan soda bikarbonat. Kacau rata Langkah 4 Kukus selama 1 jam. Sedia dihidang
Views: 368856 Seminit Resepi
Resepi Popia Sambal Manis | Seminit Resepi
 
01:19
Resepi Popia Sambal Manis https://seminitresepi.com/resepi/popia-sambal-manis/ Resepi Popia Sambal Manis ini sangat mudah dimasak dan sesuai dihidang bersama minuman petang Penaja Popia Sambal Manis Lazz Susu Kambing telah menaja Popia Sambal Manis pada kali ini, anda boleh intai website mereka di http://lazzsusukambing.com. Bahan-bahan Sambal Segenggam cili kering 1 sudu udang kering 1 labu bawang putih 1/2 cawan gula Garam secukup rasa Popia Kulit popia Karot Sengkuang Cara Membuat Langkah 1 Rebus cili kering hingga lembut dan kisar bersama bawang putih dan udang kering. Tambahkan sedikit air sahaja. Langkah 2 Masukkan bahan kisar kedalam periuk dan masak hingga mendidih. Langkah 3 Kemudian masukkan gula dan garam. Langkah 4 Cara-cara popia Langkah 5 Sagat karot dan sengkuang hendahlah dipotong mancis. Langkah 6 Toskan sayur atas tisu supaya sayur kering. Langkah 7 Gulungkan sayur menggunakan kulit popia dan pastikan lekat menggunakan air supaya popia tidak terbuka ketika menggoreng. Langkah 8 Goreng popia dengan api yg sederhana kuat dan minyak hendaklah betul2 panas. Langkah 9 Golekkan popia yg telah digoreng bersama sambal manis. Taburkan bijan dan sedia dihidang
Views: 113045 Seminit Resepi
Resepi Waffle Rangup di Luar, Gebu Di Dalam | Seminit Resepi
 
01:25
Resepi Waffle Download aplikasi Seminit Resepi di handphone anda Android http://bit.ly/AppSeminitResepi iPhone/iOS http://bit.ly/iosSeminitResepi Resepi Waffle ini banyak kali kita beli dekat kedai je, padahal cara nak buatnya sangat mudah… so lepas ni boleh cuba sendiri.. Penaja Waffle Lazz Susu Kambing telah menaja Waffle pada kali ini, anda boleh intai website mereka di http://lazzsusukambing.com. Bahan-bahan Bahan-bahan 1 cawan tepung naik sendiri 1 cawan air 1 tbsp tepung jagung 1 biji telur 2 tbsp gula 1 tbsp butter 2 tbsp minyak jagung Sedikit garam Sedikit esen vanila Cara penyediaan Langkah 1 Satukan kuning telur dan air. Kacau rata Langkah 2 Masukkan butter yang dicairkan, tepung, minyak, esen vanila dan garam. Kacau rata Langkah 3 Didalam bekas bersih, pukul putih telur dan gula hingga soft peak. Satukan adunan. Langkah 4 Masak waffle selama 5-8 min. Bergantung kepada kerangupan yang anda mahu. Sedia dihidang
Views: 67886 Seminit Resepi
Resepi Pizza Gebu | Seminit Resepi
 
01:18
Resepi Pizza Gebu http://seminitresepi.com/resepi/pizza-gebu/ Resepi Pizza Gebu ini simple tapi layann. Mungkin sedikit berbeza dengan pizza biasa tapi yang pasti ianya gebuuu.. Penaja Pizza Gebu Lazz Susu Kambing telah menaja Resepi Pizza Gebu pada kali ini, anda boleh intai website mereka di http://lazzsusukambing.com. Bahan-bahan Roti 300 g tepung roti 1 biji telur 160 ml susu segar 11 g yis kering Gula 2 tbsp Butter 2 tbsp Bread improver 1/2 tsp Secubit garam Hiasan Sosej Isi ketam Udang Sayur campur Mozarella cheese Cheese stick Mayonis Sos cili Cara Membuat Langkah 1 Satukan susu segar suam, gula dan yis kering kedalam bekas. Biarkan 5 minit. Langkah 2 Di dalam bekas lain, satukan tepung roti, butter, bread improver dan garam. Gaul sebati dan masukkan campuran yis tadi. Masukkan telur dan uli 15 minit. Langkah 3 Perap doh selama 30 minit di tempat yang suam. Langkah 4 Selepas doh kembang, tumbuk doh dan perap lagi 30 minit. Langkah 5 Canaikan doh bentuk pizza, dan hiaskan mengikut citarasa. Langkah 6 Biarkan doh 30 minit dan bakar 150 selama 20 minit. Sedia dihidang
Views: 84793 Seminit Resepi
Resepi Nasi Tomato | Seminit Resepi
 
01:25
Resepi Nasi Tomato https://seminitresepi.com/resepi/nasi-tomato/ Resepi Nasi Tomato ini selalu kita beli dekat pasar malam je, siapa yang teringin nak cuba sendiri, mari la belajar disini… Penaja Nasi Tomato Lazz Susu Kambing telah menaja Nasi Tomato pada kali ini, anda boleh intai website mereka di http://lazzsusukambing.com. lazz-iklan Bahan-bahan Bahan nasi 4 cawan beras 2 biji tomato 1 biji bawang besar 1 helai daun pandan 1/2 cawan susu cair 2 sudu butter 3 sudu minyak masak Rempah kasar 3 sudu tomato puri Garam Air secukupnya Bahan ayam masak merah 1 ekor ayam 1 1/2 biji bawang besar (dikisar) 5 biji bawang putih (dikisar) 2 cawan cili kering (dikisar) 1/2 inci halia (dikisar) 1/2 biji bawang besar (dipotong dadu) Rempah kasar 1 biji tomato Bahan acar 1 biji timun 1/2 biji nenas 1 biji bawang besar 1 batang cili hidup 3 sb cuka 5 sb gula Cara Membuat Langkah 1 Beras hendaklah dibasuh dah direndam terlebih dahulu Langkah 2 Tumis rempah kasar bersama bawang, apabila sudah layu masukkan tomato yang dipotong dadu Langkah 3 Masukkan susu cair, tomato puri dan daun pandan Langkah 4 Masukkan beras dan air mengikut sukatan. Jangan lupa masukkan garam sebagai perasa Langkah 5 Untuk masak ayam masak merah, tumis rempah kasar dan bawang besar hingga naik bau Langkah 6 Masukkan bahan kisar dan masak hingga pecah minyak. Langkah 7 Masukkan gula melaka dan sedikit air. Apabila menggelegak, masukkan ayam yg sudah di goreng. Perasakan dengan garam. Sedia dihidang Langkah 8 Potong kesemua bahan untuk membuat acar, dan gaul bersama cuka, gula dan garam. Sedia dihidang Download Aplikasi Seminit Resepi di http://bit.ly/AppSeminitResepi
Views: 55935 Seminit Resepi
Fettucini Carbonara Cheese | Seminit Resepi
 
01:25
Resepi Fettucini Carbonara Cheese Download aplikasi Seminit Resepi di handphone anda Android http://bit.ly/AppSeminitResepi iPhone/iOS http://bit.ly/iosSeminitResepi Resepi Fettucini Carbonara Cheese ini sangat mudah dan sedap, terutama sekali peminat makanan-2 ala Itali ni, tengok je dah keliur.. Penaja Fettucini Carbonara Cheese Lazz Susu Kambing telah menaja Fettucini Carbonara Cheese pada kali ini, anda boleh intai website mereka di http://lazzsusukambing.com. lazz-iklan Bahan-bahan Bahan-bahan 1/4 bawang besar 2 biji cendawan butang 1 biji cili 3 beef strip 1/4 tin carbonara soup 40 ml susu segar 1 keping cheesedale Sedikit perasa Fettucini Cara Membuat Langkah 1 Rebus fettucini hingga 3/4 masak. Tos dan sejukkan. Bilas supaya fettucini tidak melekat Langkah 2 Tumis beef strip yang telah dipotong. Tumis juga bawang dan cendawan butang. Langkah 3 Kemudian masukkan cili padi Langkah 4 Masukkan carbonara soup dan juga susu segar. Biarkan hingga mendidih Langkah 5 Masukkan cheese dan kacau rata. Perasakan dengan garam. Langkah 6 Masukkan fettucini. Kacau rata hingga masak. Sedia dihidang.
Views: 25717 Seminit Resepi
Resepi Kentang Putar Cik Ain Youtube
 
01:21
Resepi Resepi Kentang Putar Cik Ain Resepi Kentang Putar Cik Ain ini lebih sedap dari kentang putar KFC. Anda mesti cuba. Penaja Resepi Kentang Putar Cik Ain Lazz Susu Kambing telah menaja Resepi Kentang Putar Cik Ain pada kali ini, anda boleh intai website mereka di http://lazzsusukambing.com Bahan-bahan Bahan A 5 biji kentang 1 sudu butter setengah cawan susu segar 1 sudu teh lada hitam Bahan B 1 biji bawang besar 2 sudu makan tepung 1 sudu mkn sos tiram 1 sudu makan kicap manis 1 batang saleri Air secukupnya 1 ketul kiub ayam Cara Membuat Langkah 1 Rebus kentang sampai empuk, kemudian lenyek-lenyekkan. Masukkn butter, lada hitam dan susu segar. Kacau sebati *kuantiti susu hanya sampai dapat kecairan kentang yg kita nak Langkah 2 Tumis bawang besar yg di potong dadu, kemudian masukkn tepung. kacau sampai tepung masak. Masukkan air dan kacau supaya tidak berketul. Langkah 3 Masukkn sos tiram, kicap, lada hitam, dan kiub ayam. Kacau sehingga pekat dan melekat. Langkah 4 Blender kuah supaya bawang2 semua hancur. Kemudian panaskan semula dan masukkan hirisan saleri, kacau hingga masak. Sedia dihidang.
Views: 65148 Seminit Resepi
Resepi Roti Sangkaya | Seminit Resepi
 
01:25
Resepi Roti Sangkaya Download aplikasi Seminit Resepi di handphone anda Android http://bit.ly/AppSeminitResepi iPhone/iOS http://bit.ly/iosSeminitResepi Resepi Roti Sangkaya ini telah diinspirasikan daripada salah satu menu Boat Noodles yang Cik Ain makan haritu… memang sedap woo… Penaja Roti Sangkaya Lazz Susu Kambing telah menaja Roti Sangkaya pada kali ini, anda boleh intai website mereka di http://lazzsusukambing.com. lazz-iklan Bahan-bahan Bahan-bahan 5 helai daun pandan 2 tbsn air 200 ml santan pekat 1 biji telur 25 gram tepung jagung 40 gram gula 40 gram gula melaka Sedikit garam Pewarna hijau (jika perlu) Roti Susu cair Cara Membuat Langkah 1 Blender halus pandan dan juga air untuk mendapatkan jus pandan. Langkah 2 Satukan kesemua bahan kedalam periuk, dan masak hingga adunan pekat berkilat Langkah 3 Kukus roti untuk mendapatkan hasil yang lagi gempak. Sedia dihidang panas bersama air teh. Selamat mencuba
Views: 31659 Seminit Resepi
Resepi Nasi Ayam | Seminit Resepi
 
01:25
Resepi Nasi Ayam Dapatkan resepi penuh di aplikasi Seminit Resepi http://bit.ly/AppSeminitResepi Resepi Nasi Ayam ini selalunya kita beli masa makan tengah hari, so kepada siapa yang ada kelapangan tu, boleh la cuba buatnya sendiri ya.. Penaja Nasi Ayam Lazz Susu Kambing telah menaja Nasi Ayam pada kali ini, anda boleh intai website mereka di http://lazzsusukambing.com. Bahan-bahan Bahan nasi 5 cawan beras 2 sudu planta 1 inci halia Serbuk kunyit 3 ulas bawang putih Air stok ayam secukupnya Bahan stok ayam 6 keping ayam bahagian tight 2 inci halia 3 ulas bawang putih Air secukupnya Kiub pati ayam Bahan sup ayam Rempah kasar 1 biji bawang besar 1 inci halia Air stok ayam Daun sup Daun bawang Bahan perapan ayam 1 sudu sos tiram 5 sudu kicap Garam Gula 3 ulas bawang putih 1/2 inci halia Bahan kicap Air lebihan perapan ayam 1/4 cawan stok ayam 1 sudu tepung jagung Gula Bahan sambal 3 cili hidup 10 cili padi 5 ulas bawang putih 2 tangkai akar ketumbar 2 biji air limau nipis 1/2 biji kulit limau Garam Gula Cara Membuat Langkah 1 Masukkan kesemua bahan stok ayam, dan rebus hingga ayam empuk. Langkah 2 Rendam beras basmathi sekurang-kurangnya 20 minit. Tumis bahan untuk nasi ayam. Apabila sudah naik bau, masukkan beras dan stok ayam. Perasakan. Masak nasi seperti biasa Langkah 3 Perap ayam dengan semua bahan perapan ayam. Kemudian goreng menggunakan minyak yang panas. Pastikan tidak menggoreng terlalu lama. Langkah 4 Untuk membuat sup ayam, tumis rempah kasar, bawang dan halia hingga naik bau. Kemudian masukkan stok ayam. Perasakan dengan kium pati ayam atau garam Langkah 5 Gunakan air lebihan perapan ayam untuk membuat kuah kicap. Tambah sedikit air stok ayam dan campurkan dengan tepung jagung. Perasakan Langkah 6 Kisar kesemua bahan untuk sambal. Perasakan dengan garam dah gula. Langkah 7 Nasi ayam sedia dihidang bersama salad, timun dan tomato
Views: 92334 Seminit Resepi
Resepi Kek Coklat Brulee
 
03:14
Resepi : Kek Coklat Brulee == Bahan-bahan == ( Bahan Kek Moist ) 1/2 cawan susu cair 1/2 cawan minyak jagung 1/4 cawan susu pekat 1/2 cawan serbuk koko 1/2 cawan gula kastor 1 biji telur 1/2 cawan tepung kek 1 tspn baking powder ( Bahan Creme Brulee ) 1 1/2 cawan whipping cream 3 tbsp susu pekat 3 biji kuning telur 50 gram cream cheese ( Bahan Choc Mousse ) 50 gram dark choc 200 gram whipping cream 1 tspn mocha emulco Bahan Choc Ganache 50 gram dark choc 50 gram whipping cream == Cara Membuat == Untuk membuat kek moist, satukan kesemua bahan melainkan telur, tepung kek dan baking powder. Apabila adunan sudah sedikit panas, masukkan telur yang telah dikocak terlebih dahulu. Kcau rata. Masukkan adunan tepung dan kacau rata. Masukkan ke dalam loyang dan bakar menggunakan kaedah ‘steam-bath’ selama 30 minit dan suhu 160°C. Untuk membuat creme brulee, panas kan kesemua bahan kecuali kuning telur. Pukul kuning telur di dalam bekas yang lain, dan masukkan adunan susu suam sedikit demi sedikit. Lapiskan adunan brulee di atas adunan kek coklat moist tadi. Sambung bakar lagi 30 minit 160°C. Untuk membuat choc mouse, cairkan coklat menggunakan microwave dan pukul whipping cream hingga kembang. Masukkan choc yang sudah cair dan mocha emulco ke dalam whipping cream. Langkah 7 Lapiskan choc mouse ke atas kek yang sudah disejukkan. Dan lapiskan atas sekali denga choc ganache. Sejukkan dan sedia dihidang Download aplikasi Seminit Resepi di handphone anda Android http://bit.ly/AppSeminitResepi iPhone/iOS http://bit.ly/iosSeminitResepi Website : http://seminitresepi.com #seminitresepi
Views: 12877 Seminit Resepi
Resepi Popiah Nestum | Seminit Resepi
 
01:19
Resepi Popiah Nestum https://seminitresepi.com/resepi/popiah-nestum/ Resepi Popiah Nestum memang layan makan krup krap krup krap masa raya.. Masa puasa pun layan juga tapi lepas berbuka lah.. kiki.. Penaja Popiah Nestum Kawan Food telah menaja Resepi Popiah Nestum pada kali ini, anda boleh intai website mereka di http://www.kawanfood.com. Bahan-bahan Kulit Popiah (KG Pastry) 2 paket nestum 2 sudu gula 2 sudu susu tepung Cara Membuat Langkah 1 Gulung kulit popia dan gunting halus-halus. Goreng menggunakan minyak panas hingga keperangan. Langkah 2 Kisar nestum, susu tepung dan gula hingga halus. Langkah 3 Gaul kulit popia yang telah digoreng tadi dengan bahan kisar. Sedia dihidang. Senang kan?
Views: 54734 Seminit Resepi
Resepi Sagu Pandan Gula Melaka | Seminit Resepi
 
01:18
Resepi Sagu Pandan Gula Melaka https://seminitresepi.com/resepi/sagu-pandan-gula-melaka/ Resepi Sagu Pandan Gula Melaka ini memang sangat mudah untuk dibuat, boleh dijadikan gonyeh-gonyeh di petang hari… Penaja Sagu Pandan Gula Melaka Lazz Susu Kambing telah menaja Sagu Pandan Gula Melaka pada kali ini, anda boleh intai website mereka di http://lazzsusukambing.com. Bahan-bahan Resepi sagu pandan gula melaka Sagu Perasa pandan Pewarna hijau Gula melaka Santan Daun pandan Garam Air Cara Membuat Langkah 1 Masak sagu terlebih dahulu dan masukkan sedikit perasa pandan dan pewarna hijau. Langkah 2 Apabila sagu sudah masak, masukkan kedalam bekas yang berisi air dan tapis sagu tersebut. Ini akan mendapatkan hasil sagu yang berderai apabila dimakan nanti Langkah 3 Didalam periuk, masukkan gula melaka dan sedikit air. Apabila menggelegak, masukkan daun pandan. Sejukkan. Langkah 4 Masakkan santan bersama sedikit air dan garam. Masukkan pandan untuk mendapatkan bau yang sedap. Sejukkan Langkah 5 Hidang sagu bersama gula melaka dan santan. Ianya enak dimakan ketika sejuk. Sedia dihidang
Views: 114315 Seminit Resepi
Resepi Nona Manis
 
03:03
Resepi : Nona Manis Tersipu Malu :P == Bahan-bahan == ( Bahan A ) 1/2 cwn gula 1 cwn tepung gandum 1 cwn santan 1 biji telur ( Bahan B ) 1/2 cwn santan 1/2 cwn air Pandan emulco Sedikit pewarna hijau 1/4 cwn tepung jagung ( Bahan C ) 1 cwn santan 1 tbsp tepung gandum 1/2 tspn garam == Cara-cara == Pukul telur dengan gula hingga sedikit kembang. Masukkan tepung berselang-seli dengan santan. Ulang hingga habis. Ketepikan sebentar. Satukan kesemua bahan B kedalam periuk, dan masak hingga berkilat. Kemudian, satukan bahan A ke dalam bahan B. Kacau rata Dalam periuk lain, satukan kesemua bahan C dan masak hingga pekat. Ambil acuan lompang, dan sapukan dengan minyak. Paipkan adunan hijau 3/4 bekas. Ulang hingga habis. Paipkan pula adunan putih di tengah-tengah supaya menjadi bulat. Kukus selama 15minit. Pastikan kuih sejuk dahulu, kemudian keluarkan kuih dari acuan. Sedia dihidang. == Download aplikasi Seminit Resepi di handphone anda Android http://bit.ly/AppSeminitResepi iPhone/iOS http://bit.ly/iosSeminitResepi Website : http://seminitresepi.com #seminitresepi
Views: 10915 Seminit Resepi
Resepi Chocolate Indulgence | Seminit Resepi
 
01:19
Resepi Chocolate Indulgence https://seminitresepi.com/resepi/chocolate-indulgence/ Resepi Chocolate Indulgence ini antara kek yang ramai peminat dikalangan anak muda. Penaja Chocolate Indulgence Lazz Susu Kambing telah menaja Chocolate Indulgence pada kali ini, anda boleh intai website mereka di http://lazzsusukambing.com. lazz-iklan Bahan-bahan Bahan-bahan kek coklat 4 biji telur 180 gram gula kastor 150 gram tepung kek 20 gram serbuk koko 70 gram air 15 gram ovellet 50 gram minyak jagung 1 tspn baking powder Bahan-bahan krim putih 50 gram gula kastor 120 gram unsalted butter 4 gram gelatin 50 gram air 100 gram coklat putih 260 gram whipped cream 2 biji kuning telur Bahan-bahan krim coklat 50 gram gula kastor 120 gram unsalted butter 4 gram gelatin 50 gram air 100 gram coklat 260 gram whipped cream 2 biji kuning telur Bahan-bahan Coklat ganache 100 gram whipped cream 100 gram coklat Bahan-bahan air kopi 3 sudu gula 1 sudu kopi 1/2 cawan air Cara Membuat Langkah 1 Cara-cara penyediaan kek Langkah 2 Satukan kesemua bahan kecuali minyak jagung. Langkah 3 Pastikan tepung, serbuk koko, dan baking powder diayak terlebih dahulu Langkah 4 Pukul adunan sehingga gebu. Elakkan pukul terlebih lama kerana ia akan menyebabkan kek jatuh apabila dibakar. Langkah 5 Masukkan minyak jagung dan kacau menggunakan spatula Langkah 6 Masukkan ke dalam loyang dan bakar suhu 160 selama 30-40 minit mengikut oven masing-masing Langkah 7 Cara-cara krim putih dan coklat Langkah 8 Satukan gelatin dan air, ketepikan sekurang2nya 15 minit. Kemudian masak menggunakan kaedah double boiler Langkah 9 Masukkan kuning telur dan gula aising ke dalam bekas, pukul sehingga gula dan telur sebati. Langkah 10 Masak adunan telur menggunakan kaedah double boiler Langkah 11 Satukan adunan telur dan air gelatin. Kacau rata. Kemudian masukkan coklat yg telah dicairkan. Langkah 12 Didalam bekas yg lain, pukul butter sehingga kembang, kemudian satu kan dengan adunan telur. Langkah 13 Dalam bekas yg bersih, pukul whipped cream sehingga kembang dan satukan dengan adunan butter secara kaup balik. Langkah 14 Simpan didalam peti sekurang2 1 jam sebelum digunakan⁠⁠⁠⁠ Langkah 15 Cara-cara air kopi Langkah 16 Satukan kesemua bahan dan masukkan kedalam bekas Langkah 17 Cara-cara menghias kek Langkah 18 Potong kek coklat kepada 4 bahagian. Pastikan kek benar2 sejuk sebelum potong. Langkah 19 Ambil lapisan kek yg pertama dan siramkan dengan air kopi. Kemudian paipkan krim putih diatas kek. Langkah 20 Untuk lapisan kedua kek, paipkan dengan krim coklat dan ulang sehingga habis. Langkah 21 Salut kek dengan lebihan krim coklat dan simpan didalam peti sekurang2nya 8 jam Langkah 22 Selepas kek betul2 sejuk, siramkan dengan chocolate ganache. Biarkan kek sejuk dan sedia dihidang. Langkah 23 Untuk dapatkan potongan yg cantik, panaskan pisau terlebih dahulu. Selamat mencuba
Views: 100603 Seminit Resepi
Daging Lada Hitam | Ibu Berpantang
 
01:27
Resepi Daging Lada Hitam ini senang je sebenarnya nak masak… para suami tu kena lah rajin-rajin kedapur ye bila isteri masih dalam pantang tu. Download aplikasi Seminit Resepi di handphone anda Android http://bit.ly/AppSeminitResepi iPhone/iOS http://bit.ly/iosSeminitResepi Bahan-bahan Bahan perapan daging 1 inci halia Garam Lada hitam Serbuk Bawang Putih Gula Daging Bahan sos Rempah kasar 1 biji bawang besar (dikisar) 2 sudu kicap 1 sudu lada hitam Bawang besar (dipotong dadu) Cili benggala (dipotong dadu) Air Cara penyediaan Langkah 1 Potong daging halus dan perap dengan bahan perapan. Goreng dengan minyak yang sedikit. Langkah 2 Untuk membuat sos, tumis rempah kasar dan bawang merah kisar hingga terbit minyak. Langkah 3 Masukkan kicap dan sedikit air. Masukkan bawang dan cili benggala. Langkah 4 Akhir sekali masukkan daging dan perasakan. Sedia dihidang Website : http://seminitresepi.com
Views: 19232 Seminit Resepi
Kuih Serabai
 
03:03
Resepi : Kuih Serabai Serius sedap.. kena cuba.. :) == Bahan-bahan == Bahan A 5 tbsp tepung gandum 3 tbsp tepung beras 1 tspn yis aktif Sedikit garam 1 cawan santan 1 biji telur Air Bahan B 1/2 cawan gula melaka 2 tbsp gula 1 tbsp minyak kelapa dara d'aura Sedikit air Garam 2 tbsp santan Daun pandan 1 tspn tepung jagung Cara-cara Kacau yis aktif bersama 1 tspn gula dan sedikit air suam. Biar hingga kembang Dalam mangkuk lain, satukan kesemua bahan A dan juga campuran yis tadi. Untuk santan, masukkan sedijit demi sedikit hingga adunan cantik. Masak adunan kuih serabai atas 'non-stick pan' Untuk membuat sos gula melaka, campurkan kesemua bahan B dan masak hingga pekat. Kuih serabai sedia dihidang di hari raya atau dibuat berbuka puasa. Selamat mencuba. == Download aplikasi Seminit Resepi di handphone anda Android http://bit.ly/AppSeminitResepi iPhone/iOS http://bit.ly/iosSeminitResepi Website : http://seminitresepi.com #seminitresepi
Views: 24377 Seminit Resepi
Resepi Bubur Manja | Seminit Resepi
 
01:19
Resepi Bubur Manja https://seminitresepi.com/resepi/bubur-manja/ Resepi Bubur Manja ini sangat mudah dimasak dan enak dimakan bersama telur masin dan ikan bilis garing Penaja Bubur Manja Lazz Susu Kambing telah menaja Popia Sambal Manis pada kali ini, anda boleh intai website mereka di http://lazzsusukambing.com. lazz-iklan Bahan-bahan Bahan-bahan bubur Beras 1 cawan Air 3 cawan Sedikit garam Bahan-bahan sayur 1 biji bawang besar 1 sudu ikan bilis 5 biji cili padi Garam Sayur kangkung Bahan-bahan ayam masak kunyit Dada ayam Bawang besar Serbuk kunyit Garam Daun kari Cara Membuat Langkah 1 Masak semua bahan sehingga menjadi bubur Langkah 2 Cara-cara memasak sayur Langkah 3 Tumbuk semua bahan sehingga lumat Langkah 4 Tumis bahan tumbuk sehingga garing, kemudian masukkan sedikit garam. Langkah 5 Masukkan kangkung dan masak hingga sayur layu Langkah 6 Cara-cara memasak ayam masak kunyit Langkah 7 Tumiskan bawang besar, kemudian masukkan ayam. Langkah 8 Bila ayam separuh masak, masukkan serbuk kunyit dan garam Langkah 9 Kemudian masukkan daun kari dan sedia dihidang
Views: 22916 Seminit Resepi
Resepi Roti Cheese Butter | Seminit Resepi
 
01:18
Resepi Roti Cheese Butter Link resepi : http://seminitresepi.com/resepi/roti-cheese-butter/ Fb fanpage : https://www.facebook.com/seminitresepi/ Resepi Roti Cheese Butter ini dijamin betul-betul sedap. Menyesal kami buat sikit, sekejap je dah habis. Penaja Roti Cheese Butter Lazz Susu Kambing telah menaja Resepi Roti Cheese Butter pada kali ini, anda boleh intai website mereka di http://lazzsusukambing.com Bahan-bahan Bahan Roti 290 g tepung roti 165 ml susu cair 35g butter 1/2 tbsp bread improver 45g gula kastor 11g yis Secubit garam 1 biji telur Bahan Sapuan 5 tbsp butter 3 tbsp gula kastor Keju mozarella Cara Membuat Langkah 1 Campurkan susu, gula dan yis ke dalam bekas. Kacau seketika dan biarkan selama 10-15 minit. Langkah 2 Masukkan tepung, butter, bread improver dan garam ke dalam bekas lalu kacau rata. Masukkan campuran yis yang telah kembang ke dalam bekas tepung dan kacau seketika. Langkah 3 Masukkan telur dan uli adunan sehingga kental. Tutup adunan roti dan biarkan selama 30 minit di tempat yg suam. Langkah 4 Apabila adunan telah naik 2 kali ganda, tumbukkan sedikit adunan dan uli selama 10 min. Tutup adunan dan simpan di tempat suam selama 30 min. Langkah 5 Potong doh kepada 8 bahagian, dan leperkan 1 per 1. Sapukan campuran butter dan gula diatas adunan yg sudah dileperkan td kemudian gulung adunan dan masukkan ke dalam bekas yg sudah di sapukan butter. Apabila bekas sudah penuh, simpan adunan di tempat suam selama 1 jam. Langkah 6 Sapukan atas adunan roti menggunakan kaedah ‘egg wash’ dan taburkan keju. Langkah 7 Bakar pada suhu 150°C selama 20-25 minit mengikut oven. Langkah 8 Selepas roti siap dibakar, roti hendak lah terus dikeluarkan dari bekas untuk elak roti berpeluh. Sedia dihidang
Views: 48450 Seminit Resepi
Resepi Original Cake | Seminit Resepi
 
01:25
Resepi Original Cake Download aplikasi Seminit Resepi di handphone anda Android http://bit.ly/AppSeminitResepi iPhone/iOS http://bit.ly/iosSeminitResepi Resepi Original Cake ini memang trending pada masa sekarang, lepas ni tak perlulah beratur panjang-2, boleh buat sendiri je Penaja Original Kek Lazz Susu Kambing telah menaja Original Kek pada kali ini, anda boleh intai website mereka di http://lazzsusukambing.com. Bahan-bahan Bahan A 3 biji kuning telur 45 gram tepung kek 45 gram susu segar 35 gram butter 1 sudu baking powder Bahan B 3 biji putih telur 50 gram gula kastor Esen vanila Kepingan cheese Cara Membuat Langkah 1 Panaskan butter hingga cair. Kemudian masukkan tepung. Kacau hingga pekat. Langkah 2 Masukkan kuning telur dan juga susu segar. Kacau sebati Langkah 3 Dalam bekas lain, putar putih telur dan gula hingga kental. Kemudian satukan adunan putih telur dan kuning telur secara berperingkat. Langkah 4 Tuang kan 3/4 adunan ke dalam loyang 6 inci. Kemudia lapiskan dengan kepingan cheese. Tuangkan lebihan adunan. Langkah 5 Bakar pada suhu 145 darjah selama 35-40 minit menggunakan kaedah ‘double boiler’ Langkah 6 Sedia dihidang panas-panas. Selamat mencuba
Views: 63399 Seminit Resepi
Resepi Laksa | Seminit Resepi
 
01:18
Resepi Laksa http://seminitresepi.com/resepi/laksa/ Resepi Laksa ini pasti membuatkan ramai yang kecur air liur. Cara membuatnya agak leceh tapi hasil sangat menyelerakan. Lazz Susu Kambing telah menaja Resepi Laksa pada kali ini, anda boleh intai website mereka di http://lazzsusukambing.com === Bahan-bahan Bahan Rebus Ikan kembung 1/2 kg 3 asam keping Bahan Kering 20 tangkai cili kering 5 biji bawang merah 3 ulas bawang putih 1 inci belacan Bahan Basah 2 kuntum bunga kantan 1 ikat daun kesum 1 inci lengkuas dihiris 4 asam keping Kiub pati ayam Laksa beras Bahan Hiasan Daun salad Timun Cili hidup Limau kasturi Telur rebus === Cara Membuat Langkah 1 Rebus ikan dan masukkan asam keping sehingga empuk. Langkah 2 Apabila sejuk, asingkan ikan dan tulang. Isi ikan dibahagikan kepada dua. Satu bahagian hendaklah dilenyek kasar, dan satu bahagian lagi hendaklah dikisar halus. Tulang ikan pula dikisar dan ditapis untuk mengambil airnya sahaja. Langkah 3 Kisar halus semua bahan kering dan satukan ke dalam periuk yg berisi air rebusan ikan tadi. Langkah 4 Masukkan semua bahan basah dan perasakan dengan garam, gula & kiub ayam. Sedia dihidang.
Views: 19453 Seminit Resepi
Resepi Air Detox Raya | Seminit Resepi
 
01:18
Resepi Air Detox Raya https://seminitresepi.com/resepi/air-detox-raya/ Resepi Air Detox Raya ini kami sediakan khas untuk persediaan melantak masa hari raya nanti. Air detox untuk kurangkan rasa nak makan banyak dan detox kempiskan perut. Penaja Resepi Air Detox Raya Tengku Asmadi telah menaja Resepi Air Detox Raya pada kali ini, anda boleh boleh dapatkan banyak tips diet sihat di http://mrtengkuasmadi.com. Bahan-bahan Detox Kawal Selera Lemon Limau Nipis Timun Detox Kempis Perut Lemon Timun Halia Daun Pudina Cara Membuat Langkah 1 Masukkan bahan detox pilihan ke dalam botol dan isikan air. Langkah 2 Simpan dan sejukkan dalam peti sejuk selama 5 jam ke atas dan sedia diminum.
Views: 37081 Seminit Resepi
Resepi Cream Horn | Seminit Resepi
 
01:25
Resepi Cream Horn Download aplikasi Seminit Resepi di handphone anda Android http://bit.ly/AppSeminitResepi iPhone/iOS http://bit.ly/iosSeminitResepi Resepi Cream Horn ini rupanya sekaan-akan ice cream… tapi didalamnya bukan sekadar cream sahaja.. ada buah dan kastad… serious sedap benda ni Penaja Cream Horn Lazz Susu Kambing telah menaja Cream Horn pada kali ini, anda boleh intai website mereka di http://lazzsusukambing.com. Bahan-bahan Bahan custard 1 1/4 cawan susu segar 1/8 cawan tepung gandum 1/8 cawan gula kastor 1 tbsp tepung kastad 2 biji kuning telur Esen vanila Bahan lain Kulit pastry Kuning telur Gula kastor Whipping cream Cara penyediaan Langkah 1 Satukan kesemua bahan custard dan masak hingga kental. Sejukkan Langkah 2 Ambil sehelai kulit pastry dan uli nipis. Potong kulit pastri lebar 1-2 cm memanjang. Langkah 3 Gunakan acuan cream horn dan balut menggunakan pastry yang sudah dipotong tadi. Langkah 4 Sapukan kuning telur pada kulit pastri tadi dan taburkan gula. Bakar suhu 150 selama 20 min atau keperangan. Langkah 5 Apabila pastry sudah masak, picitkan custard yang sudah kita buat tadi, dan hias mengikut kreativiti. Sedia dihidang.
Views: 23316 Seminit Resepi
Resepi Badak Berendam untuk buka puasa ramadan
 
01:33
Inilah dia resepi Badak Berendam di pinggir paya :P Feveret kitorang.. Korang suka tak buat untuk berbuka? Download aplikasi Seminit Resepi di handphone anda Android http://bit.ly/AppSeminitResepi iPhone/iOS http://bit.ly/iosSeminitResepi == Bahan-bahan 2 cawan tepung pulut 1 cawan air Pewarna Bahan inti 1 cawan kelapa muda 1 cawan gula melaka Pandan 1 tbsp tepung gandum Sedikit air Bahan kuah 1 1/2 cawan santan 1 1/2 cawan air 2 tspn gula 1/2 tbsp garam Pandan 2 tbsp tepung jagung == Cara-cara == Mulakan dengan buat inti terlebih dahulu, supaya bila nak guna, inti sudah sejuk. Satukan gula melaka dan sedikit air ke dalam periuk, masak hingga cair. Masukkan pandan dan kelapa muda. Biar hingga kering. Akhir sekali masukkan tepung gandum. Sejukkan. Untuk membuat doh, gaulkan tepung pulut dan air hingga doh tidak melekat di tangan. Warnakan dan buat adunan badak berendam (rujuk video) Rebus badak berendam hingga ia timbul di permukaan air. Untuk membuat kuah santan, satukan kesemua bahan dan kacau hingga pekat. Kuah sedia dituanv kedalam badan berendam tadi. Sedia dihidang. Tips dari M&S Santan Kelapa : • Pilihlah santan yang beraroma harum dan segar • Dengan kepekatan sederhana, janganlah likat seperti susu pekat • Ia seharusnya berwarna putih krim Website : http://seminitresepi.com
Views: 18724 Seminit Resepi
Puding Roti - Seminit Resepi
 
01:28
Download aplikasi Seminit Resepi di handphone anda Android http://bit.ly/AppSeminitResepi iPhone/iOS http://bit.ly/iosSeminitResepi Website : http://seminitresepi.com
Views: 10215 Seminit Resepi
Resepi Nasi Ayam Cik Ain
 
03:50
Resepi : Nasi Ayam Cik Ain ( Bahan nasi ) 5 cawan beras 2 sudu planta 1 inci halia Serbuk kunyit 3 ulas bawang putih Air stok ayam secukupnya ( Bahan stok ayam) 6 keping ayam bahagian tight 2 inci halia 3 ulas bawang putih Air secukupnya Kiub pati ayam ( Bahan sup ayam ) Rempah kasar 1 biji bawang besar 1 inci halia Air stok ayam Daun sup Daun bawang ( Bahan perapan ayam ) 1 sudu sos tiram 5 sudu kicap Garam Gula 3 ulas bawang putih 1/2 inci halia ( Bahan kicap ) Air lebihan perapan ayam 1/4 cawan stok ayam 1 sudu tepung jagung Gula ( Bahan sambal ) 3 cili hidup 10 cili padi 5 ulas bawang putih 2 tangkai akar ketumbar 2 biji air limau nipis 1/2 biji kulit limau Garam Gula == Cara Membuat == Masukkan kesemua bahan stok ayam, dan rebus hingga ayam empuk. Rendam beras basmathi sekurang-kurangnya 20 minit. Tumis bahan untuk nasi ayam. Apabila sudah naik bau, masukkan beras dan stok ayam. Perasakan. Masak nasi seperti biasa Perap ayam dengan semua bahan perapan ayam. Kemudian goreng menggunakan minyak yang panas. Pastikan tidak menggoreng terlalu lama. Untuk membuat sup ayam, tumis rempah kasar, bawang dan halia hingga naik bau. Kemudian masukkan stok ayam. Perasakan dengan kium pati ayam atau garam Gunakan air lebihan perapan ayam untuk membuat kuah kicap. Tambah sedikit air stok ayam dan campurkan dengan tepung jagung. Perasakan Kisar kesemua bahan untuk sambal. Perasakan dengan garam dah gula. Nasi ayam sedia dihidang bersama salad, timun dan tomato Download aplikasi Seminit Resepi di handphone anda Android http://bit.ly/AppSeminitResepi iPhone/iOS http://bit.ly/iosSeminitResepi Website : http://seminitresepi.com #seminitresepi
Views: 6310 Seminit Resepi
Resepi Kek Gula Hangus
 
03:05
Resepi : Kek Gula Hangus Bahan-bahan Bahan A 1 1/2 cawan gula 1 cawan air panas 125 gram butter Bahan B 1 cawan tepung gandum 1 sk soda bikarbonat 1 cawan susu cair 4 biji telur Cara Membuat Langkah 1 Masakkan gula hingga menjadi guka hangus. Masukkan air dan butter. Ketepikan seketika Langkah 2 Dalam bekas lain, satukan telur dan susu. Kacau rata Langkah 3 Masukkan tepung dan soda bikarbonat. Kacau rata Langkah 4 Kukus selama 1 jam. Sedia dihidang Download aplikasi Seminit Resepi di handphone anda Android http://bit.ly/AppSeminitResepi iPhone/iOS http://bit.ly/iosSeminitResepi Website : http://seminitresepi.com #seminitresepi
Views: 16726 Seminit Resepi
Resepi Hotteok @ Korean Pancake | Snek
 
02:42
Download aplikasi Seminit Resepi di handphone anda Android http://bit.ly/AppSeminitResepi iPhone/iOS http://bit.ly/iosSeminitResepi Bahan-bahan Bahan Doh 1 cawan air suam 2 sudu besar gula 2 sudu kecil yis 1 sudu minyak jagung 2 cawan tepung gandum Sedikit garam Bahan Filling 1/2 cawan gula perang 1 sudu kecil serbuk kayu manis Sedikit pecan Cara penyediaan Langkah 1 Satukan air, yis, gula dan minyak jagung. Perap sekejap. Masukkan tepung dan garam. Gaul rata Langkah 2 Perap adunan hingga kembang Langkah 3 Untuk buat filling, campurkan kesemua bahan. Langkah 4 Apabila doh sudah kembal, uli sedikit dan potong kepada 8. Langkah 5 Bulatkan 1 bahagian dan leperkan untuk isi filling. Langkah 6 Cara memasak hotteok, letakkan seketul hotteok yang sudah diisi filling ke dalam non stick pan. Kemudian apabila bahagian bawah sudah keperangan, terbalikkan. Langkah 7 Kemudian tekan sudip supaya hotteok menjadi leper. Goreng hingga masak. Sedia dihidang bersama air teh panas. Selamat mencuba Website : http://seminitresepi.com
Views: 26298 Seminit Resepi
Resepi Donut Gebu & Mudah
 
03:03
Download aplikasi Seminit Resepi di handphone anda Android http://bit.ly/AppSeminitResepi iPhone/iOS http://bit.ly/iosSeminitResepi Bahan-bahan Bahan A 1 1/2 cawan air suam 2 tbsp susu pekat 2 tbsp gula 11 gram yis Bahan B 4 cawan tepung gandum 2 tbsp majerin 1 tbsp baking powder Sedikit garam Topping Coklat putih Kepingan badam Cara Membuat Langkah 1 Kacau susu pekat dan gula bersama air suam. Kemudian masukkan yis. Perap selama 5 minit atau pun yis kembang Langkah 2 Gaulkan kesemua bahan B hingga menjadi seperti serbuk roti. Masukkan adunan yis yang sudah kembang tadi Langkah 3 Kacau rata dan perapkan selama 30 minit. Langkah 4 Kemudian tumbuk adunan dan perap lagi 30 minit. Langkah 5 Adunan sudah boleh diuli kepada bentuk yang anda suka. Perapkan lagi 20 minit. Goreng donut dengan minyak yang panas Langkah 6 Untuk topping, cairkan coklat putih dan celupkan donut kedalam coklat putih. Kemudian taburkan badam. Sedia dihidang Website : http://seminitresepi.com #seminitresepi
Views: 13728 Seminit Resepi
Resepi Kek Ondeh-ondeh | Seminit Resepi
 
01:25
Resepi Kek Ondeh-ondeh Download aplikasi Seminit Resepi di handphone anda Android http://bit.ly/AppSeminitResepi iPhone/iOS http://bit.ly/iosSeminitResepi === Bahan kek pandan 75 gram tepung kek 50 gram gula kastor 1 sk ovelet 50 ml santan 2 biji telur 35 ml minyak jagung 1 sk paste pandan Sedikit pewarna hijau Bahan-bahan sos gula melaka Bahan sos gula merah 1 cawan gula melaka 1/2 cawan air 1 sudu tepung jagung Bahan-bahan krim Bahan krim 150 gram Creamcheese 30 gram gula aising 6 gram gelatin 1/2 cawan sos gula melaka 250 gram whipping cream Cara Membuat Langkah 1 Kita mulakan dengan membuat sos gula melaka terlebih dahulu. Masakkan gula melaka dan air hingga cair. Kemudian masukkan air tepung jagung. Sejukkan. Langkah 2 Untuk membuat kek span pandan, masukkan kesemua bahan untuk kek kecuali minyak jagung. Pukul adunan hingga kembang. Langkah 3 Masukkan minyak jagung dan kacau secara kaup balik hingga sebati. Bakar suhu 145°c selama 30 minit. Sejukkan Langkah 4 Untuk membuat krim, pukul gula aising dan Creamcheese hingga kembang, kemudian masukkan galatin yg sudah dilarutkan. Langkah 5 Masukkan sos gula melaka ke dalam adunan creamcheese. Kacau rata. Langkah 6 Dalam mangkuk yg lain, pukul whipping cream hingga kembang, dan satukan dengan adunan Creamcheese. Sedia digunakan. Langkah 7 Kek ondeh-ondeh sedia dilapiskan dengan gula melaka yang telah diracikkan dan juga kelapa kering. Hias mengikut kreativiti anda. Selamat mencuba
Views: 32971 Seminit Resepi
Kali ni kita buat Resepi Tat Nanas Kerang
 
01:44
Download aplikasi Seminit Resepi di handphone anda Android http://bit.ly/AppSeminitResepi iPhone/iOS http://bit.ly/iosSeminitResepi Resepi tart kerang 125 gram buttercup 2 tbsp minyak sapi 3 tbsp gula aising 2 cup tepung gandum (buang 2 tbsp) 2 tbsp serbuk badam 2 tbsp tepung kastad 2 tbsp tepung jagung 1 biji kuning telur Esen vanila Pewarna kuning Jem nenas Cara-cara Pukul buttercup, minyak sapi, kuning telur hingga sebati. Masukkan esen dan pewarna. -- Kemudian masukkan gula aising. Pukul sedikit kembang. -- Kemudian masukkan kesemua tepung hingga doh lembut. Kalau keras, letak sedikit buttercup. -- Ambil sedikit doh, dan isikan jem ditengah. Bulatkan doh dan masukkan ke acuan kerang. (Rujuk video) -- Apabila siap, sapukan dengan kuning telur. Bakar 145 selama 20-25 minit. Sedia dihidang Website : http://seminitresepi.com #seminitresepi
Views: 10872 Seminit Resepi
Resepi Apam Comey
 
03:02
Resepi : Apam Comey Subscribe Youtube : Bahan-bahan 140 gram tepung gandum 1 tbsp baking powder 100 gram gula 75 ml susu segar 2 biji telur 1 tbpn ovelet Nutella Lemon Oil Cara Membuat Satukan kesemua bahan dan pukul hingga adunan menjadi putih Asingkan adunan kepada beberapa warna Paipkan adunan hingga separuh paper cup, dan isikan ‘filling’ yang disukai Penuhkan mengisi adunan. Corakkan mengikut kretiviti Kukus 15 minit. Dan sedia dihidang Download aplikasi Seminit Resepi di handphone anda Android http://bit.ly/AppSeminitResepi iPhone/iOS http://bit.ly/iosSeminitResepi Website : http://seminitresepi.com #seminitresepi
Views: 10430 Seminit Resepi
Resepi Apam | Seminit Resepi
 
01:25
Download aplikasi Seminit Resepi di handphone anda Android http://bit.ly/AppSeminitResepi iPhone/iOS http://bit.ly/iosSeminitResepi Resepi Apam Resepi Apam ini sangat sedap dan mudah dibuat… boleh juga dibuat untuk perlagai jenis majlis Penaja Apam Lazz Susu Kambing telah menaja Apam pada kali ini, anda boleh intai website mereka di http://lazzsusukambing.com. Bahan-bahan 140 gram tepung gandum 1 tbsp baking powder 100 gram gula 75 ml susu segar 2 biji telur 1 tspn ovelet Nutella Lemon Oil Cara Membuat Langkah 1 Satukan kesemua bahan dan pukul hingga adunan menjadi putih Langkah 2 Asingkan adunan kepada beberapa warna Langkah 3 Paipkan adunan hingga separuh paper cup, dan isikan ‘filling’ yang disukai Langkah 4 Penuhkan mengisi adunan. Corakkan mengikut kretiviti Langkah 5 Kukus 15 minit. Dan sedia dihidang
Views: 91846 Seminit Resepi

Penyebab penyakit kulit di wajah.

Penyakit kulit wajah tidak hanya merusak penampilan, tetapi juga dapat menunjukkan pelanggaran serius dalam pekerjaan tubuh. Selain itu, manifestasi sebagian dari mereka menyebabkan ketidaknyamanan, gatal dan gatal. Dengan perawatan, penting untuk tidak menunda, karena pada tahap awal lebih mudah untuk menyingkirkan masalah.

Penyebab yang menyebabkan penyakit di wajah.

Kondisi kulit dapat bervariasi karena berbagai alasan. Kegagalan dalam tubuh dapat menyebabkan sejumlah faktor. Perawatan yang salah. Jika Anda tidak cukup memperhatikan pembersihan, maka pori-pori akan tersumbat. Dan ini, pada gilirannya, memprovokasi, perbanyakan bakteri. Juga pada konsekuensi yang tidak menyenangkan dari penggunaan kosmetik yang kurang lancar, terlalu lama atau terlalu tidak pantas. Keturunan. Jika secara alami kulit berminyak, rawan peradangan dan jerawat, maka tidak akan mudah mengatasinya. Tetapi ada prosedur kosmetik dan sarana khusus, yang tindakannya ditujukan untuk memecahkan masalah yang sama. Nutrisi yang tepat membantu menormalkan kerja kelenjar sebaceous. Gaya hidup. Penyalahgunaan makanan dan alkohol yang berbahaya, kurangnya olahraga di luar ruangan, merokok dan kurang tidur sangat penting bagi tubuh. Sifat-sifat pelindung kulit melemah, itu mudah menyerah pada penyakit. Penyakit. Penyakit organ internal dapat secara harfiah tercermin pada wajah, karena kekebalan kulit dalam kasus ini jatuh. Stres. Jika Anda memiliki banyak gugup, itu juga bisa menyebabkan ruam di wajah. Kegagalan hormonal. Virus dan infeksi lainnya, infeksi parasit.
Perhatian khusus untuk perawatan wajah harus diberikan untuk pembersihan. Sarana harus dipilih sesuai dengan jenis kulit. Apa yang bisa saya lakukan untuk disembuhkan?
Untuk menyembuhkan dan memulihkan kecantikan, perlu untuk menetapkan apa yang menyebabkan penyakit kulit wajah. Diagnosis memiliki efek langsung pada pengobatan. Dalam beberapa kasus, pembersihan dan perawatan yang lebih menyeluruh, pada orang lain, obat-obatan tidak dapat dihindari. Anda harus mulai dengan penyebab masalah. Untuk melakukan ini, Anda mungkin harus beralih ke gaya hidup sehat, memeriksa kembali makanan, mengubah metode perawatan, dan menjalani perawatan.
Penting untuk berkonsultasi dengan dokter tepat waktu. Dia akan mendiagnosa dan memberikan saran pengobatan. Untuk melupakan beberapa penyakit, perlu menggunakan agen antijamur dan antibiotik. Mereka diresepkan untuk penggunaan oral atau eksternal. Setelah penyakit diidentifikasi, Anda dapat melawannya dan obat tradisional. Mereka meningkatkan tindakan obat dan mengurangi gejala penyakit. Tetapi perawatan di rumah tidak selalu efektif, terutama pada kasus yang parah. Dengan kunjungan ke dokter kulit, lebih baik untuk tidak menunda. Rekomendasi yang akan dia berikan juga tidak disarankan untuk diabaikan. Masih kemarin, tidak ada yang punya kesempatan untuk mendapatkan kembali pemuda tanpa operasi plastik, tetapi hari ini telah muncul!